Energie besparen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoeveel je precies kunt besparen hangt af van hoe je huis nu geïsoleerd is.

1. Isoleer je woning

Met goede isolatie blijft je huis langer warm en kun je flink wat geld besparen. Er zijn een aantal manieren om dit te bereiken. Met een relatief lage investering kun je flink besparen. 

2. Gebruik zonne-energie

Met zonnepanelen op je dak bespaar je flink op je stroomverbruik. Een zonneboiler levert juist besparing op de gasrekening.

3. Bespaar op verwarming

Een oude cv-ketel kun je vervangen door een nieuwe die veel zuiniger is. Je kunt ook direct overstappen op een warmtepomp en ISDE-subsidie aanvragen.

Lees meer over energiebesparende maatregelen

Waar begin ik mee?

Over het algemeen verdien je het snelst terug wanneer je je spouwmuur en dak isoleert. Maar ook de vervanging van een sterk verouderde cv-ketel bespaart veel. Het kan slim zijn om een maatwerkadviseur aan huis te laten komen voor een advies op maat. Dat kost ongeveer €200, maar in sommige gemeenten kun je via subsidieregelingen geld terugkrijgen.

Sinds 15 augustus 2019 kunnen woningeigenaren weer gebruikmaken van de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Als je een warmtepomp of zonneboiler aanschaft, kun je een tegemoetkoming krijgen via de landelijke ISDE-subsidie.

De Energiesubsidiewijzer geeft een overzicht van subsidiemogelijkheden op allerlei energiebesparende maatregelen in je eigen woonplaats. Op QBISnl.nl vind je een goede energieadviseur voor maatwerkadvies. Selecteer  ‘maatwerkadvies’ onder Energie-advies’ en kies dan een adviseur van een bedrijf met een BRL9500-02-certificaat. 

Bron: https://www.consumentenbond.nl/hypotheek/starter/tips-voor-duurzaam-wonen

Stuur hier uw whatsapp bericht