Wist U dat?

Hier vind u wist u datjes over energie, duurzaamheid en onze transtitie.

Heeft u vragen die er niet bij staan en graag vermeld wilt hebben neem dan contact met ons op via het contact formulier.

Contact formulier.

1. Wist je dat de meeste zonne energie in California wordt opgewekt?

De grootste zonne-energie centrale van de wereld is de Ivanpah zonnecentrale in de Mojavewoestijn in Californië. Deze centrale is 16 km2 groot en kan  maar liefst 140.000 gezinnen van stroom voorzien. Overigens blijft dit niet lang de grootste zonnecentrale. In India zijn ze druk bezig met een project dat nog een derde groter is.

2. Wist je dat genoeg zon is voor iedereen!

Als we van een vijfde deel van Frankrijk één grote zonne-centrale maken, levert dat voldoende stroom op om de hele wereld te voorzien.

3. Wist je dat Zonne-energie ouder is dan Flevoland

De techniek om zonlicht om te zetten in elektriciteit werd in 1839 ontdekt door de Fransman Antoine César Becquerel. Het duurde nog tot 1954 voordat in Amerika de eerste goed werkende zonnecel werd gemaakt. Een van de eerste satellieten, de Vanguard 1, werd al voorzien van zonnepanelen in 1958 (zie nummertje 5). Flevoland werd pas volledig drooggelegd in 1968!

4. Wist je dat je op meerdere manieren zon kan omzetten in stroom!

Energie uit zonlicht halen kan op meerdere manieren. De twee meest gebruikte zijn fotovoltaïsche zonne-energie en thermische zonne-energie.  Bij de eerste manier, meestal PV genoemd, wordt zonlicht direct omgezet in elektriciteit. Bij de tweede manier wordt de warmte uit zonlicht gebruikt om een vloeistof op te warmen en zo een turbine aan te drijven. De Ivanpah zonnecentrale maakt gebruik van thermische zonne-energie, de meeste zonnepanelen op daken in Nederland zijn PV-panelen en wekken dus direct stroom op.

5. Wist je dat Ruimtevaartuigen al worden voorzien van zonnepanelen sinds 1958!

In de ruimtevaart is vanaf het prille begin gebruik gemaakt van zonne-energie. De 4e satelliet die ooit de ruimte in werd geschoten was voorzien van 6 mini zonnepaneeltjes. De satelliet zelf, de Vanguard 1, is maar 16 cm groot. Hij cirkelt nu nog steeds rond de aarde.

 

Zonnepanelen in ruimtevaart

Wist je dat voor Kids.

6. Wist je dat de woestijn kouder wordt en het regenwoud warmer?

Door klimaatverandering worden warme plekken juist kouder en koude plekken warmer. Het Amazone regenwoud wordt op die manier langzaam een woestijn, en de Sahara woestijn juist steeds groener.

7. Wist je dat…97% van de wetenschappers denkt dat klimaatverandering door de mens komt?

In de laatste anderhalve eeuw is de wereldbevolking gegroeid van 1 naar meer dan 7 miljard mensen die bijna allemaal auto rijden, spullen kopen en met het vliegtuig op vakantie gaan. En dat is hartstikke slecht voor de aarde.

8. Wist je dat… er door klimaatverandering meer mensen gebeten worden door haaien? 

Door klimaatverandering en de stijgende temperatuur van de zee proberen haaien steeds nieuwe stukjes water te ontdekken. Hierdoor komen ze steeds vaker dicht bij het strand waar mensen zwemmen.

9. Wist je dat… 5% van de planten- en dierensoorten uitsterft?

De afgelopen veertig jaar is mede door klimaatverandering het aantal dieren op de aardbol gehalveerd. Als de aarde 4 graden zou opwarmen verdwijnt 1 op de 4 diersoorten voorgoed.

10. Wist je dat…het grootste sneeuwvlokje ooit gemeten 38.1 cm was? 

Deze enorme vlok werd gemeten in 1887 in Montana, Amerika.

11. Wist je dat…in 2040 de Noordpool misschien ijsvrij is?

Onderzoekers hebben uitgerekend dat in 2040 de Noordpool misschien wel helemaal ijsvrij zou kunnen zijn door klimaatverandering.

12. Wist je dat… driekwart van de koraalriffen wordt bedreigd door klimaatverandering?

Koraal kan heel slecht tegen stijging van de temperatuur van het water. Hierdoor verbleekt het en gaat het uiteindelijk dood. Op dit moment is al 20% van het koraal in de wereld doodgegaan.

 13. Wist je dat…de hoogste temperatuur ooit gemeten 57.7 graden Celsius is?

Deze temperatuur werd in 1922 gemeten in het land Libië. De warmste temperatuur ooit in Nederland gemeten is 38.6 graden in het jaar 1944.

14. Wist je dat…de koudste temperatuur ooit gemeten – 89.2 graden Celsius is?

Deze ijskoude temperatuur werd gemeten op de Zuidpool. De koudste temperatuur ooit in Nederland gemeten is – 27.4 graden Celsius.

Inschrijven nieuwsbrief

Stuur hier uw whatsapp bericht