loader

Warmtescans schudden Nispen wakker. Hoe geel of rood kleurt jouw huis?

Nispenaren beleefden zondagmiddag een eyeopener van formaat. Warmtescans legden genadeloos bloot hoeveel warmte er wel niet weglekt uit hun woningen – een ware schokgolf voor velen. ,,De foto van ons huis laat een explosie van geel en rood zien. Ik ben er stil van”, deelt John Maas mee…

Postcodegebied 4709 stond centraal tijdens het energiecafé in dorpshuis Nisipa. Energiecoaches Kees Verhoeven en Geert Vermunt hadden hunhuiswerk gedaan; elke woning in en rond Nispen is in januari vastgelegd met warmtescans. ,,Dit is slechts een begin. Geïnteresseerde bewoners kunnen nu een volledige scan krijgen, binnen en buiten, met advies voor de toekomst,” vertelt Leo Maas van het Nispens Energie Collectief (NEC).

Monique Maas bekijkt met verbazing de warmtefoto van haar woning. ,,Het is meteen duidelijk waar we de warmte verliezen. We hebben meteen een afspraak gemaakt met de energiecoaches om verder te kijken. Zijn we zoveel energie aan het verspillen? Het lijkt erop. Problemen met isolatie, warmteverlies bij de ramen… we willen oplossingen”, zegt Maas wat overrompeld door het resultaat.

Corry Daniels kijkt verrast op: haar huis kleurt meer blauw dan rood, anders dan bij de familie Maas. ,,Boven verwachting”, zegt ze. ,,Mijn huis, uit 1947 en aan de rand van het buitengebied, met zijn geïsoleerde dak en
dubbele ramen, laat zien dat we het goed doen. De warmte van de twee gaskachels zie je zo; meer verwarming hebben we niet nodig. Dat is duidelijk.”

Subsidies liggen klaar

‘Wat gaat dit grapje kosten?’ Een vraag die nu bij velen speelt. ,,Wat velen niet weten, zijn de subsidies die klaarliggen”, zegt Maas van NEC. ,,De gemeente heeft hierover alle info.”

Ondertussen heeft energiecoach Kees Verhoeven het er maar druk mee. Continu is hij bezig met het beantwoorden van vragen van bewoners, die benieuwd zijn naar hun warmtescan. Verhoeven legt uit: ,,Deze foto’s geven direct inzicht in warmtelekken, maar het is een eerste indruk; de realiteit kan meevallen. Wat zijn de kleine stappen die je kunt nemen? Tochtstrips of een grote stap naar volledige isolatie?”

Jan van der Sanden, een huurder, schrikt ook van zijn warmtescan, ondanks het dubbele glas. ,,Een somber beeld, echt schrikken. Als huurder kun je weinig beginnen, maar ik wilde het toch weten. Misschien moet ik Alwel, mijn huisbaas, maar eens uitnodigen voor koffie”, zegt van der Sanden beslist.

Zo blijkt dat elk huis warmte lekt, vooral als het koud is. Maas: ,,Voor een diepgaand energieadvies, maak een afspraak met een StER-energiecoach. We zetten in op een groener Nispen.”

 

Lees onderstaand artikel in BN-DESTEM

(Klik op de afbeelding voor de PDF)